Varga-Bajusz Veronika államtitkár asszony meglátogatta a versenyzőket
A Nyugat-Balatoni ÁKK és a ZSZC Asbóth Sándor Technikum és Kollégium együttműködésében bemutatónapot szerveztünk, ahol a 2025-ös EuroSkills Herning versenyen résztvevők munkavégzésébe tekinthettek be az illetékes szervezetek képviselői. Nagy megtiszteltetés, hogy az eseményre ellátogatott Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részéről Papp Máté szakképzési igazgató, és Vujevich Rita versenyszervezési osztályvezető.
A bemutató az Asbóth Sándor Technikumban kezdődött, ahol Csótár András igazgató köszöntőjében kiemelte, hogy az alig 19 ezres lélekszámú Keszthely a Magyarországról nevezett 22 szakmából 4 szakmában készít fel versenyzőket . Ezek az arányok jól mutatják, hogy a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum milyen elkötelezett a fiatal szakemberek támogatásában, és milyen komoly szakmai munka áll Linhart Rita WorldSkills Hungary technikai delegált mögött, akinek szakmai tevékenységéért a KIM a Szakképzésért Apáczai Csere János díjat adományozta.
A szépségápolás területén ketten is versenyre készülnek, hiszen a herningi versenyző Hegyi Eszter mellett, már a 2026-os Shanghai világverseny résztvevője Gróf Evelin is felkészülésben vesz részt. A kabinet megtekintése utan Losonczi Péter villanyszerelő versenyző mutatta be munkaterületét, amely már az őszi verseny feladatainak megfelelően került kialakításra.
A továbbiakban a delegáció a Hotel Helikonban folytatta a látogatást. A konyhán először Meister Mihály szakács versenyző mutatott be feladatrészt, amely során rákvajjal készült ravioli került a tányérra. Felkészítői, Sendula Péter és Berki Zsolt együtt tökéletesítik az ételkészítés folyamatát. A Hotel Helikon azon túl, hogy helyszínül szolgál a felkészülés során, elkötelezett szakmai támogató is. Minden feltételt biztosít a versenyző számára, aki így nem szenved hiányt szakemberekből, konyhatechnológiai eszközökből és különleges alapanyagokból sem.
A rendezvénytérben Horváth Berta pincér versenyző várta a delegációt, ahol a versenykiírásban is szereplő terítést prezentált, valamint pezsgőszervírozást mutatott be szakmai irányvonalak mentén. Berta a felkészülés jelentős részét Börczi Balázs szakértő vezetésével a hévízi NaturMed Hotel Carbonában tölti, a Nyugat-Balatoni ÁKK egyik tagjánál. Berta szakmai előremenetelét a 60 éves múltra visszatekintő ZSZC KVSZK is támogatja.



